Acme Studios — The Fire Station

Supporting Artists since 1972


The Fire Station

The Fire Station is a listed landmark building, a former London Fire Brigade Station. The architecture of the building promotes a neighbourly approach to living and working, and the base from which a dynamic community of artists can form.

Converted from 12 firefighters’ flats, each self-contained work-live studio is an average 550f2 (502m). Eight of these studios are allocated to the Fire Station Residency programme, the remaining four are occupied by artists on short term residencies between three to twelve months at a time. There are also six non-residential studio spaces on the ground floor, which are let to artists registered on our studio waiting list.

Click here to find out more about our current Fire Station Residency artists

Address

30 Gillender Street
Poplar E14 6RH

Getting there

Underground: Bromley-by-Bow
DLR: Langdon Park
Bus: D8, 309 and 323
TfL Cycle Hire: Teviot Street, Poplar
Parking: Off-street parking in yard via remote-control shutter. No on-street parking.

The studios

Facilities

Each work/live studio measures 5382f (50m2) with a ceiling height of 8.5f (2.6m). Each unit has an area the size of a small double bedroom, a bathroom with shower, a kitchen with electric hob, oven, fridge freezer; and a large open plan work/live area. All studios are self-contained, with their own front doors and entrance lobby.

The units are unfurnished, and artists must provide their own furniture.

Heating

The units are electrically heated, and all windows have secondary glazing to reduce traffic noise and heat loss.

Laundry

There are shared laundry facilities on the ground floor, accessed via the rear yard, where there are two washing machines and two tumble dryers. Individual units are not plumbed for washing or drying machines.

Storage and other facilities

There are secure, fire-proofed and ventilated storage spaces across the open landings and in the yard for each unit. There is also a small project workspace which resident artists may book free of charge.

Restrictions

Each studio space is relatively small and is not suitable for heavy machinery or processes. There is also a limit to the scale of work that can be brought in or out of the units – for example, a stretched canvas 7f x 12f (2.1m x 3.6m) would be the maximum size.

Accessibility

The building is fully accessible to wheelchair users. There is a lift serving all floors, together with ramps and wide corridors throughout. Four of the work/live studios our have been specifically designated as fully usable by wheelchair users.

The rear yard has six parking spaces (including one designated additional width space) for all artists using the building – no parking is permitted at the front of the building.

Artists have 24-hour access to the building. Internal corridor doors operate on fobs for extra security. The main vehicle entrance to the rear yard is secured by a roller shutter which can be raised and closed automatically by remote control. This arrangement gives everyone maximum access whilst ensuring good security.

Acme is committed to ensuring that its buildings are physically accessible and there is a commitment to make adaptations to studios, wherever practicable, to meet the specific needs of individual artists.